bilgin-dindar

Bu Blogda Ara

Blog Arşivi

Tema resimleri Storman tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popüler Yayınlar

Yahudilikteki Günah Keçisi [ Azazel]

bilgin-dindar

31 Mayıs 2017 Çarşamba

İslâm Dininin Özellikleri Nelerdir?

1. İslam Allah tarafından gönderilen son dindir.

Kur'an-ı Kerim'de İslam'ın son ve hak din olduğu ve başka din gönderilmeyeceği bildirilmektedir. İslam, önceki ilahi dinlerin varlığını kabul eder, Peygamberlerine saygı göstermeyi emreder ancak sonradan tahrife uğradıkları  için kanunlarının geçersiz olduğunu söyler.



2. İslam tüm insanlık için indirilmiştir.
İslam çağlar üstü bir dindir. Her zaman ve mekanda yaşayan insanlar için geçerli kanunları ve uygulamaları vardır.

3. İslam insanın yaratılışında özünde olan bir dindir.
İslamın belirlediği esaslar pozitif bilimle asla çelişmez. Pozitif bilimlerin de İslam'ın da kaynağı Allah olduğu için aynı kaynaktan tezat durumlar meydana gelmez.

4. İslam her işin kolayının tercih edilmesini ister.
İslam insanların üstesinden gelemeyeceği hiç bir sorumluluğun kendilerine yüklenmeyeceğini, verilen ceza ve ödüller imtihan olduğunu bildirir. Ve yapılan her işte kolay olanın seçilmesini öğretir.

5. İslam sosyal hayattaki düzeni sağlar.
İslam zenginin malından fakirinde hakkı olduğunu bildirirken fakirin de çalışıp alın teriyle kazanmasını emreder. Sosyal düzende güçlünün zayıfı ezmesini engeller ve sosyal yapıda üstünlüğün sadece kullukla olabileceğini bildirir.

6. İslam barışı ve güvenliği emreden dindir.
İslam'ın manası güvende olmaktır. Kişi Müslüman olunca hem kendisi hem de malı güvende ve kutsal olur. Allah kimseye sebepsiz zulmedilmesini istemez. Bazı grupların yaptıkları İslam'ı temsil ettikleri anlamına gelmez.(IŞID örneği gibi.)

7. İslam güzel ahlakı emreden dindir.
İslam kişilerin her durumda güzel ahlaklı olmalarını ister. Hedefteki düşman bile olsa merhamet ve güzel ahlakla cezalandırılması gerektiğini vurgular. Savaş sırasında kadın,çocuk ve yaşlılara dokunulmamasını emreder.

8. İslam insanlara iyiliği emreder, insanları kötülükten sakındırır.
İslam insanların zulme uğradıklarında bile zulümle karşılık vermemelerini emreder. Yaptıkları her işte hayrı gözetmelerini emreder. İnsanların en hayırlısının insanlara en faydalı olan olduğunu bildirir.

9. İslam temizliği önem verir.
Allah her türlü durumda temiz olmayı emreder. İbadetlerden önce ilk beden temizliğini sonra ruh temizliğinin yapılmasını ister. Günde 5 vakit namazla hem bedeni hem ruhi temizliği yaptırır.
10. İslam sadece ahiret için yaşamayı yasaklamıştır.
İslam denge dinidir. Sadece bu dünyanın zevklerine dalmayı yasakladığı gibi sadece ahiret içinde yaşamayı yasaklamıştır. Bu dünyadaki işleri Allah'ın kuralları ile uygulayıp ahiret için hazırlık yapmasını ister. Dünyanın ahiretin tarlası olduğunu vurgular ve bu dünyada ekilmeyen tohumun ahirette hasat edilemeyeceğini söyler. Yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmayı, hiç ölmeyecekmiş gibi de dünya için çalışmayı emreder.
11. İslam insan hürriyetini ve eşitliğini savunan dindir.

İslam insanların hepsinin eşit olduğunu, ırk, dil ve cinsiyetin ayırıcı bir özellik olmadığını bildirir. Her insanın yaşam hakkının, çalışıp rızkını kazanma hakkının eşit olduğunu bildirir. İnsanlar arasında üstünlüğün Allah'a ibadetle olduğunu bildirir.


12. İslam  her konuda denge dinidir.

İslam Yahudilikteki gibi sadece bedeni hazları ön planda tutmaz, aynı zamanda Hristiyanlıktaki gibi de sadece ruhi hazza önem vermez. Bu ikisinin bir biriyle ilişkili olduğunu bildirir ve insanların buna göre yaşamalarını ister. Müslüman ifrat ve tefritte(iki uzak uç) bulunmaz orta yolu tercih eder.

0 on: "İslâm Dininin Özellikleri Nelerdir?"

.
Davetsiz Hayat